Egy hét Osterburkenben

Az iskoláink (Mikszáth Kálmán Líceum – Ganztagsgymnasium Osterburken) között majd 20 éve meglévő cserekapcsolat jóvoltából 13 diák és 2 kísérőtanár 2016. szept. 23. és 30. között látogathatott a baden-württembergi Osterburkenbe. Mi az előző tanév végén fogadtuk a német vendégeket. A program sikerességét mutatja, hogy köztünk 2, a német gyerekek között 3 olyan diák volt, aki másodszor vett részt a csereprogramban. Az első 2 napot a családokkal töltötték a gyerekek, a vendéglátók a legkülönfélébb programokkal kedveskedtek nekünk.

Hétfőtől az egész csoport együtt volt: először az iskolában hivatalosan köszöntött bennünket az iskola igazgatónője, s az udvarias kedves szavakat az iskola Big Band zenekarának néhány tagja színesítette játékával. Ezután Heidelbergbe utaztunk, ebbe a szépséges középkori váráról és nagy hagyományú egyeteméről híres városba. Kedden a tartományi főváros következett, ahol a város legfontosabb nevezetességein túl a Mercedes múzeum megtekintése volt a fő attrakció. A program nagy sikert aratott diákjaink körében, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a 13 diákunkból 8 fiú volt. 
Szerdán az iskolával ismerkedtünk, ahol tanórákat is megnézhettünk. Érdekes volt összehasonlítani az ottani oktatási körülményeket az itthoniakkal…
Az iskolai program után fogadott bennünket a polgármester, a kölcsönösen elmondott néhány a cserekapcsolatokat méltató és Európa összetartozását hangsúlyozó mondat után egy üdítővel is megkínáltak minket, majd elkészült a helyi újság számára a fénykép a csoportról. 
Csütörtökön Mosbachba mentünk, ahol a város nevezetességeit csodálhattuk meg, majd minigolfozni lehetett.
Este következett a búcsúparty. Erre a vendéglátó diákok-családok mindenféle étellel  és egy kis innivalóval készültek, melynek elfogyasztása közben jókat lehetett beszélgetni, felidézve a hét eseményeit, vicces félreértéseit stb.
Összességében egy sikeres csereprogramon vagyunk túl.  Sokfelé jártunk, sok élménnyel gazdagodtunk. Nagyszerű lehetőség volt a diákok számára a nyelvtudást használni idegen nyelvi környezetben. Mind a magyarországi, mind a németországi programrészen jól együttműködtek a cserepartnerek, kedvesek, rendesek, pontosak voltak a résztvevők, a nyelvtudásukra sem volt panasz. 
És már szerveződik a következő diákcsereprogram, amelyre remélhetően 2017 májusában-júniusában kerül sor.

 

Találatok: 1335